BMW patentirao metod dobijanja struje iz kravljeg izmeta

Kao odgovor na sve lošiju situaciju sa naftnim derivatima, proterivanje benzina i dizela kao najvećih zagađivača vazduha i sve veću cenu tih goriva usled ograničenih zaliha u prirodi, nemački BMW je konstruisao mašinu koja od kravljeg izmeta proizvodi struju.

Naime, sve velike svetske auto-kompanije trenutno se trude da pronađu alternativne metode dobijanja energije, koje bi iskoristile za pokretanje automobila budućnosti. Iako svi smatraju da budućnost leži u električnim motorima, BMW je došao na ideju koja je nekima možda smešna, ali koja zapravo može doneti prave rezultate, javljaju Nezavisne novine.

Iz nemačke kompanije poručuju da su na ovaj način uspeli da dve muve ubiju jednim udarcem. Budući da je posle automobila najveći zagađivač na našoj planeti stoka, odnosno preživari, iz čijeg se izmeta oslobađa metan koji potpomaže stvaranju efekta staklene bašte, BMW je pronašao način da sagoreva izmet i od njega pravi čistu električnu energiju koja je proizvedena na ovaj način gotovo besplatna.

Mašina koja od kravljeg izmeta pravi struju već je patentirana i testirana, a pokazala je vrlo obećavajuće rezultate. Ovakve mašine BMW planira da rasporedi u svim većim mesnim industrijskim oblastima u kojima se gaji puno stoke, kako bi se njihov izmet iskoristio za stvaranje električne energije koja će se dalje koristiti za punjenje baterija za električne automobile.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор