Srpske klanice počele otkup svinja

made-in-germany-rs-klanica

Republička direkcija za robne rezerve počela sa otkupom tovnih svinja od registrovanih poljoprivrednih proizvođača, pa je na otkupnim mestima Badovinci, Laćarak i Slepčević, već prvog dana otkupljeno oko 450 tovljenika.

Klanice „Big Bull Foods“ iz Bačinca, „PRO-MES“ iz Novog Bečeja, novosadska IM „Matić“, jagodinski „Juhor“ i IM „Topola“ iz Bačke Topole, IM „Matijević“, „Alf Promet“ iz Kaća i „Imes“ iz Padinske Skele, otkupljivaće svinje najkasnije do 30. aprila. Rok plaćanja je 15 dana od kada Republička direkcija primi potvrdu o prijemu tovnih svinja.

Kako je prethodno dogovoreno između Vlade Srbije i proizvođača, Republička direkcija će od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kupiti do 10.000 tovnih svinja po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 za drugu i 140 dinara po kilogramu za treću klasu, prenosi agencija „Tanjug“.

S obzirom da je na tržištu mesa i mlečnih prerađevina u Srbiji pojačan uvoz proizvoda iz Evropske unije (EU), koji preti da uništi domaću proizvodnju, sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović smatra da je jedino rešenje ovog problema u izvozu tih proizvoda. Po njegovom mišljenju, „Robne rezerve mogu samo privremeno da smire situaciju, a samo izvoz može da povuče proizvodnju“

– Uvođenje prelevmana je kratkog daha, jer mi smo potpisali SSP i ne možemo kako se pojavi neki problem tražiti zaštitu od EU. Nakon kratkotrajnog zastoja izvoza na rusko tržište, koji se dogodio krajem prošle godine, realno je očekivati da plasman na ovo tržište ponovo zaživi u većoj meri. Srbija se mora uhvatiti u koštac s problemom, a za to je jedini način da se srpsko meso, mleko i prerađevine nađu na ruskim policama ili na policama na nekim drugim tržištima – rekao je Budimović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор