Nemačka sve više zavisi od stranih radnika!

made-in-germany-rs-radnik-gradjevina

Prema rezultatima studije medijske grupacije “Bertelsman”, u narednim decenijama Nemačka će više nego ikada biti zavisna od imigranata, bez kojih bi broj radno sposobnih građana do 2050. godine mogao biti smanjen čak za 36 procenata, sa oko 45 miliona, koliko ih je danas, na manje od 29 miliona.

Čak i u slučaju da stopa zaposlenosti žena sustigne stopu zaposlenosti muškaraca, a starosna se granica za penzionisanje podigne na 70 godina, broj potencijalnih radnika u Nemačkoj porastao bi za svega 4,4 miliona, navodi se u studiji. Bertelsman procenjuje i da će trenutno visok broj imigranata iz zemalja Evropske unije (EU) u bliskoj budućnsoti biti značajno smanjen, što ističe potrebu privlačenja kvalifikovanih radnika iz zemalja van EU, prenosi agencija „Tanjug“.

Tokom 2013. godine u Nemačku je pristiglo 429.000 ljudi više nego što je napustilo tu zemlju, a Savezni zavod za statistiku „Destatis“ procenjuje da je prošle godine ta cifra iznosila 470.000 ljudi. Takav obim imigracije, prema studiji, bio bi dovoljan da u narednih 10 godina nivo radne snage u Nemačkoj ostane zadovoljavajući, ali će nakon toga potreba za imigrantima rasti, budući da će generacija takozvanih “bejbi bumera” početi da odlazi u penziju, pa će do 2030. godine jedan od dva kvalifikovana nemačka radnika biti penzionisan.

Stručnjaci Koburg univerziteta primenjenih nauka i Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB), koji su bili kreatori ove studije za “Bertelsman”, ukazuju na još jedan izazov. Oni smatraju da će trenutno visok nivo imigracije iz zemalja EU (oko 300.000 u 2013.) biti smanjen delom i zbog demografskih faktora, budući da se populacija celokupne EU smanjuje. Uz to, sa ekonomskim napretkom zemalja u krizi, opada želja za imigracijom, pa studija predviđa da će do 2050. godine u Nemačku iz EU stizati svega 70.000 imigranata godišnje.

Istraživači su na osnovu analize više mogućih scenarija izračunali da će Nemačkoj do 2050. godine biti potrebno od 276.000 do 491.000 imigranata iz zemalja van EU godišnje. Tokom 2013. godine u Nemačku je iz zemalja van EU stiglo svega 140.000 useljenika, što je oko trećina projektovanih potreba.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор