Hemofarm već poštuje bezbednosnu regulativu

Nakon tri godine intenzivnog rada i ulaganja oko 5 miliona eura, vršačka kompanija Hemofarm, članica nemačke farmaceutske Štada grupe, spremno dočekuje današnji dan i početak primene EU Direktive o falsifikovanim lekovima.

Ova regulativa od danas postaje obavezujuća za sve subjekte u lancu farmaceutskog snabdevanja tržišta EU i njome se proizvođači i pacijenti štite od falsifikovanja lekova koji se izdaju na recept, prenosi agencija Tanjug.

– Hemofarm uveliko isporučuje u Evropsku uniju lekove koji ispunjavaju zahteve Direktive, odnosno koji sadrže jedinstvenu identifikacionu oznaku i oznaku za zaštitu od otvaranja. Tržište EU je za nas jedno od najvažnijih i zato smo spremni da uložimo višegodišnji rad u primenu traženih standarda – objašnjava generalni direktor Hemofarma, Ronald Zeliger.

Upotreba falsifikovanih lekova danas predstavlja jednu od najozbiljnijih pretnji po zdravlje ljudi. EU Direktivom o falsifikovanim lekovima (FMD) uvodi se sistem za praćenje legalnih lekova od proizvođača do pacijenata. Proizvođač je u obavezi da postavlja odobrene bezbednosne oznake na svako pakovanje leka, njihova autentičnost će se proveravati u apoteci skeniranjem 2D barkoda, a identifikacioni podaci će se čuvati u bazi podataka kojom upravlja Evropska organizacija za proveru autentičnosti lekova.

Hemofarm je u implementaciju sistema koji zahteva Direktiva, odnosno u potrebnu opremu i servere, uložio oko 5 miliona eura i trenutno raspolaže sa 2.662 FMD relevantna proizvoda, koje od početka ove godine pakuje u skladu sa novom regulativom.

EU je 2016. usvojila Direktivu o falsifikovanim lekovima s ciljem da od falsifikata zaštiti pre svega pacijente, ali i proizvođače. Njome su obuhvaćeni svi Rx lekovi koji se izdaju na recept, ali i svi ostali koje proizvođači žele da zaštite iz bilo kog razloga. EU je našoj industriji dala rok od tri godine za implementaciju sistema zaštite, a troškove snose proizvođači lekova.

Direktiva se tiče isključivo tržišta EU, a jedino su izuzete Grčka, Italija i Švajcarska, kojima je dat grejs period do 9. februara 2025. Tržišta Srbije i drugih zemalja u okruženju koje nisu deo EU, nisu obuhvaćena ovom regulativom, ali su proizvođači iz tih zemalja dužni da ih ispune, ukoliko žele da proizvode izvoze u zemlje EU.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор