Nemačka ima Maršalov plan za Balkan

Nemačka je pripremila „mini Maršalov plan“ za Balkan, koji bi podigao ekonomije regiona u narednih nekoliko godina, a ovaj predlog uskoro će se naći pred Evropskim savetom u Briselu.

Za Zapadni Balkan Berlin je spremio poseban program koji bi predstavljao kompenzaciju za dugo čekanje na ulazak tih zemalja u Evropsku uniju (EU). Sada je na Evropskom savetu da odobri ovaj program i odredi poseban investicioni fond za balkanske države, saznaju „Večernje novosti“ iz diplomatskih izvora.

Novac za realizaciju ovog plana pod nazivom „Berlin plus“, između ostalih bi trebalo da obezbede Evropska ekonomska zona (EEA), odnosno sve članice Unije, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švajcarska.

Potrebni iznosi još nisu poznati, jer bi tek trebalo organizovati značajne donatorske akcije, sa idejom da se od regiona stvori ekonomski atraktivan prostor u roku od svega nekoliko godina. Ovi fondovi bi se koristili za osnivanje novih firmi, kao i za izgradnju infrastrukturne mreže, odnosno auto-puteva koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom i Beograd sa Prištinom i Tiranom. Na ovaj načim Evropska unija bi dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region koji bi se, sa povećanjem standarda, još više približio evropskim partnerima.

Jak razlog za aktiviranje plana „Berlina plus“ jeste smanjenje tenzija u regionu Zapadnog Balkana, ali i da se na ovaj način „pregura“ neizvestan period od narednih nekoliko godina tokom kojih Unija pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namerava da se proširuje na druge zemlje.

Prilika da se nešto konkretnije desi sa planom „Berlin plus“ ukazaće se već sredinom sledećeg meseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu, pišu „Novosti“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор