„Petkus Balkan“ gradi postrojenja u Kataru, Rusiji…

Zrenjaninska kompanija „Petkus Balkan“, deo sistema nemačke kompanije „Petkus“, uspešno je započela novi ciklus realizacije obimnih inženjerskih projekata u Kataru, Bugarskoj, Rusiji, Ukrajini…

– Ozbiljan projekat realizujemo u Kataru, sa tehničkim rešenjima koja na našim prostorima nisu uobičajena praksa. U pitanju su ogromni kapaciteti trakastih transportera i objekata za skladištenje, kakvi su silosi za pirinač i podna skladišta za šećer. O obimu posla govori podatak da je u pitanju 51 silos prečnika 18 metara, koje gradimo u luci u Dohi, za šta gro tehničkih rešenja daje naša firma, što zatim investitor prihvata ili koriguje – objašnjava Marko Umićević, direktor firme Petkus Balkan, a prenosi portal „zrenjaninski“.

Inženjerski tim ove firme trenutno uspešno realizuje i neke lokalne projekte. U Bugarskoj prave sušaru, a zajedno sa firmama „UM – Ing“ i „HF“ završena je gradnja rafinerije jestivog ulja u Plevenu. Na pragu je sličan posao i u Češkoj, a prošle nedelje je u Makedoniji okončan i posao na fabričkoj liniji za čišćenje i sušenje.

Za čelnike zrenjaninske kompanije zanimljiv je predlog nemačkog partnera da promene firmi ime iz „Petkus Balkan“ u „Petkus inženjering“, što bi, kako objašnjavaju, dodatno olakšalo pristup inostranim partnerima i poslovima širom sveta.

– Veoma smo zadovoljni i poslovanjem ćerke naše kompanije, firme „Petkus process control“, koja se bavi izradom i kompletiranjem elektroormara i izradom softvera za tu namenu. Trenutno radimo na jednom takvom velikom projektu u Rusiji, kao i na još dva u Ukrajini – kaže Umićević i dodaje da je njihova kompanija dobro uposlena na kraju ove godine, što uvek olakšava ulazak u novi proizvodni ciklus.

On je ubeđen da zrenjaninskim firmama sledi period sa benefitima, jer su, kako kaže, svi kapaciteti planski angažovani za sledećih najmanje šest meseci do godinu dana.

– Imamo homogen tim. Kod nas je ukupno zaposleno 15 inženjera, od čega je većina mašinskih, a tri su elektroinženjera, tako da raspolažemo sa kapacitetima da odgovorimo i na najveće izazove. Očekujemo da će u narednom periodu biti i novih angažovanja, a jačaćemo i naš operativni sektor – najavljuje Umićević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор