Ozloglašeni herbicid glifosat se u Srbiji koristi masovno!

Dok se u SAD vodi na hiljade sudskih procesa povodom ozloglašenog herbicida glifosata kao uzročnika raka, ova hemikalija se u Srbiji masovno koristi i za sada nema izgleda da će se to u skorijoj budućnosti promeniti na bolje.

Prema rečima profesora Stevana Maširevića sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, ovaj herbicid je u Srbiji nezaobilazan u proizvodnji i danas ga koristi gotovo svaki poljoprivredni proizvođač. Kako kaže, dok je pre desetak godina kao pomoćnik ministra radio na uvoznim dozvolama, bio je u prilici da vidi kako se koriste sve veće količine glifosata.

– Postoji čak tehnologija da se kao hemijska kosidba glifosat koristi i pre nicanja povrtarskih i ratarskih useva. Poljoprivrednici idu na redukovanu obradu da bi smanjili troškove nafte i akciza. To znači da, umesto da oru i obrađuju strnjišta, oni ih uz pomoć glifosata oslobađaju od korova, što je velika ušteda za poljoprivrednike, ali je problem u ekološkom smislu – kaže Maširević i dodaje da se svi koji se izlažu velikim dozama ovog herbicida, ili ga koriste na nebezbedan način, kontaktom i bez adekvatne zaštite, mogu naći u velikom problemu.

On, pri tom, ističe da Srbija i dalje ima zdravu proizvodnju hrane, koja je, iako nije u potpunosti organska, vrlo blizu integralne, pre svega i jer ne koristimo genetski modifikovane useve uz koje ide i upotreba preparata poput glifosata, prenosi Politika.

Na ekspanziju organske proizvodnje, čije se tržište trenutno procenjuje na oko 100 milijardi eura, po svoj prilici računa i Austrija, prva zemlja Evropske unije koja će zakonom zabraniti upotrebu herbicida sa glifosatom. Po podacima iz 2017, Austrija ima najviši procenat organskih useva, na čak 23% zemljišta, što je znatno više u poređenju sa 7% površina u ostatku Unije.

Preparate za suzbijanje korova na bazi glifosata pod imenom Raundap razvio je američki hemihski gigant Monsanto, koji je danas u vlasništvu nemačke kompanije Bayer. I dok su ostale zemlje Unije uvele samo delimične zabrane ovog herbicida, on je danas široko rasprostranjen u svetu i proizvode ga gotovo sve hemijske kompanije.

Prema pisanju agencije Rojter, zabrinutost javnosti se pojavila još 2015. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija objavila da je glifosat verovatno kancerogen. U Bayeru tvrde da naučna istraživanja pokazuju suprotno i da je preparat bezbedan za upotrebu, iako se nemački proizvođač trenutno suočava sa masovnim tužbama u SAD i tvrdnjama da herbicid može da izazove neke od najtežih bolesti.

Inače, profesor Maširević navodi da glifosat vrlo dobro rešava probleme sa korovom, što može biti korisno na površinama poput utrina, neobrađenih njiva, grobalja, uz pruge i svuda gde rastu višegodišnji korovi. Kako kaže, te trave bi napravile veliku štetu i značajno je što ih uništavamo, međutim, na površinama koje se obrađuju trebalo bi biti oprezan, posebno zbog naučnih ispitivanja koja su u toku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор