Nemačkoj trebaju radnici i iz zemalja van EU

Početkom sledeće godine Nemačka usvaja novi Zakon o „useljavanju kvalifikovane radne snage“, koji će stupiti na snagu 1. marta, a koji će olakšati uvoz radnika iz zemalja van Evropske unije, jer podaci pokazuju da je u ovoj zemlji ostalo nepopunjeno čak 1.300.000 radnih mesta.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila na „očajničku“ potrebu privrede za radnicima, zbog čega je najavila niz vanrednih sastanaka na kojima će sa predstavnicima vlade, sindikata i poslodavaca dogovoriti mere za privlačenje više stručnjaka, ali i radnika iz zemalja van EU, prenosi RTS.

U ekonomski najjačoj članici Evropske unije radi više od dva miliona građana iz drugih zemalja EU, ali, po rečima Merkelove, “to nije dovoljno, jerimamo brojna preduzeća kojima su potrebni kvalifikovani radnici i zato ih moramo potražiti van Unije”. Stoga će, kako je rekla, Nemačka u potpunosti iskoristiti domaće tržište rada i omogućiti dolazak stručnjaka iz Unije ali i useljavanje radne snage izvan EU.

U Nemačkoj je od 2016. godine na snazi takozvano „Pravilo o useljavanju sa Zapadnog Balkana“, koje nije ograničeno samo na kvalifikovane, već se odnosi i na nekvalifikovane radnike. Dosadašnja praksa je, međutim, pokazala da najveći problem za dolazak radnika predstavlja izdavanje radnih viza, jer se u nemačkim ambasadama u zemljama poput Srbije i Bosne i Hercegovine čeka na sastanke i više od godinu dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор