Nemački zakoni o useljenju favorizuju građane zapadnog Balkana

Sekretar nemačkog MUP-a Štefan Majer je za Dojče vele prokomentarisao novi zakon o useljavanju u ovu zemlju i dao nekoliko saveta kako bi trebalo postupati kada on sledeće godine stupi na snagu, a još uvek bude važilo i pravilo za Zapadni Balkan.

– U središtu zakona o useljavanju stručne radne snage su stručnjaci, kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice EU. U mnogim oblastima rada je primetan manjak stručnjaka i zato će se omogućiti useljavanje u Nemačku radi zapošljavanja, kao i dolazak radi potrage za poslom i stručnom obukom – kaže Majer.

Prema njegovim rečima, ovim zakonom se po prvi put uvodi jedinstveni pojam stručnjaka, odnosno kvalifikovanog radnika, pa se ubuduće neće primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke i drugih zemalja EU, a takođe će biti ukinuta i lista takozvanih deficitarnih zanimanja kako bi se sve grupe zaposlenih tretirale na isti način.

– Ukoliko neko ne ispunjava zahteve za useljavanje po novom zakonu, onda za njega još uvek postoji mogućnost useljavanja u Nemačku na osnovu pravila o zapadnom Balkanu. Građani iz zemalja zapadnog Balkana su na neki način privilegovani, jer pravilo o njihovom zapošljavanju podržava mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika, što je dovelo do toga da za nekvalifikovane radnike obrada podataka traje vrlo dugo – rekao je Majer i objasnio da će onaj koji ispunjava uslove za useljavanje po oba pravila moči da izabere ono koje je za njega povoljnije.

On je rekao da neveruje da će u svim diplomatskim predstavništvima doći do gužvi i zastoja, jer se novi zakon ciljano obraća samo kvalifikovanim radnicima, ali je dodao da nisu isključene pojačane navale na predstavništva.

– Ovom prilikim, međutim, želim da napomenem da je kroz meru o zapošljavanju građana zapadnog Balkana u Nemačku došao velik broj polukvalifikovanih i nekvalifikovanih i najvećim delom starijih radnika, a to budi bojazan da bi se Nemačka mogla suočiti sa dodatnim opterećenjima povezanim sa penzijom za ove radnike – poručio je Majer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор