Bundesbanka upozorava na moguću recesiju u Nemačkoj

Bundesbanka nagoveštava da je Nemačka privreda u recesiji, navodeći u saopštenju da bi najveća ekonomija Evrozone mogla da nastavi ekonomski pad tokom leta, jer industrijska proizvodnja pada zbog smanjenja narudžbina.

U drugom tromesečju ove godine nemačka privreda je zabeležila pad usled smanjenja izvoza, kao i zbog nagriženog poverenja investitora usled globalnog trgovinskog rata, usporavanja kineske privrede i neizvesnosti oko Bregzita, što je nanelo udarac izvozno orijentisanoj ekonomiji ove zemlje, prenosi agencija Rojters.

“Ukupne ekonomske performanse bi mogle ponovo blago da opadnu, a glavni razlog za to je kontinuirani pad industrije”, navodi se u mesečnom izveštaju Bundesbanke i ukazuje na veliki pad narudžbi i poverenja preduzeća iz proizvodnih delatnosti. U izveštaju se ocenjuje da tržište rada već pokazuje znake slabosti i dodaje da je poverenje u sektoru usluga takođe u padu.

Ipak, građevinski bum u Nemačkoj će se po svemu sudeći nastaviti, što će pružiti određeni podstrek privredi. Iako je Nemačka do sada odbacivala ideju o povećanju javne potrošnje zarad neutralisanja efekata usporavanja privrede, ministar finansija Olaf Šolc je u nedelju rekao da zemlja poseduje fiskalnu snagu da se “punom parom” suprotstavi svim budućim ekonomskim krizama. On je podsetio da je globalna finansijska kriza iz 2008/2009. godine koštala Nemačku oko 50 milijardi eura i naglasio da bi vlada ponovo mogla da prikupi tu sumu, ukoliko to bude bilo potrebno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор