KfW banka obezbedila dodatnih 12,9 mil. € za početnike u biznisu

Za program podrške početnicima u privatnom biznisu, nemačka KfW banka je obezbedila dodatnih 12,9 miliona eura, a svi potencijalni preduzetnici zainteresovani za ovaj povoljan kredit i subvenciju mogu da se prijave do kraja tekuće godine.

Za program podrške preduzetništvu, koji od 1. novembra ove godine partnerski sprovode Ministarstvo privrede i KfW banka, do sada se prijavilo više od 350 fizičkih i pravnih lica. Nakon realizacije prve faze, vredne 300 miliona dinara, za koju su sredstva obezbeđena iz budžeta Srbije, dalju realizaciju programa nastavlja da finansira KfW banka sa 12,9 miliona eura.

– Programom su obuhvaćene gotovo sve delatnosti, od poljoprivrede, građevinarstva, drvne, tekstilne i prehrambene industrije, do ugostiteljstva i turizma. Program je po strukturi fleksibilniji u odnosu na redovne programe Ministarstva privrede, jer je u fazi otpočinjanja poslovanja, takozvanog startapa, jako teško naći adekvatna sredstva obezbeđenja. Taj problem je apstrahovan tako što će garancije obezbeđivati država preko Fonda za razvoj, kao i sve drugo što nedostaje potencijalnim korisnicima sredstava – rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, a prenosi agencija Tanjug.

Još jedna razlika u odnosu na klasične programe Ministarstva privrede je i to što će kandidati, da bi dobili ova sredstva, morati prvo da završe petodnevnu obuku za izradu poslovno – investicionog plana (biznis plan) kod Privredne komore Srbije (PKS) i nakon toga dobiju sertifikat.

– Ukoliko se kvalifikujete i dobijete sertifikat onda ste stekli pravo da možete da prikupite papire i aplicirate za ovaj kredit. Maksimalan iznos po jednoj partiji je 3,6 miliona dinara, a oni koji uspešno otplate kredit mogu da računaju na bespovratna sredstva u iznosu do 20% ukupnog investicionog ulaganja, odnosno do maksimalnog iznosa od 360.000 dinara – objasnio je Stevanović.

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke KfW i PKS kao partnera u implementaciji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор