Nemci zabranjuju dizelaše, a najviše kupuju SUV vozila

Iako Nemačka zvanično “na sva zvona” proklamuje borbu protiv klimatskih promena, njeni građani pri kupovini automobila i dalje se opredeljuju za neekološke terence i takozvana SUV vozila, kojih je u ovoj godini po prvi put registrovano više od milion u ličnom vlasništvu.

Prema navodima Savezne kancelarije za motorna vozila (KBA) iz Flensburga, krajem novembra je zabeleženo da je u ovoj godini prijavljeno 1,3 miliona terenaca i SUV vozila, što je za 18 procenata više nego u prošloj godini, prenosi agencija Hina.

Ferdinad Dudenhofer, stručnjak za automobilsku industriju sa Univerziteta Duizburg/Esen, smatra da će se trend pojačanog interesovanja kupaca za ovaj segment ličnih vozila nastaviti i u nastupajućim godinama. Prema njegovim prognozama, terenci i SUV vozila će u Nemačkoj do 2025. godine činiti više od polovine svih vozila.

Međutim, za razliku od metodologije Savezne kancelarije za motorna vozila, Dudenhofer u SUV automobile ubraja i neke kao što su Mini kantrimen, koji svojim konceptom i karoserijom više podseća na terence, dok za KBA ovaj model spada u kategoriju malih ličnih vozila.

Da bi do 2030. godine ostvarila zacrtane klimatske ciljeve i nultu emisiju ugljen dioksida, Vlada Nemačke planira, između ostalog, i da subvencioniše kupovinu ličnih električnih vozila. Prema zvaničnim podacima, u Nemačkoj je trenutno svega 2,6 posto novoregistriranih ličnih vozila na električni pogon.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор