Nemačkoj nedostaje 17.000 negovatelja

Novi nemački ministar zdravlja Jens Spahn (CDU) je za list „Rheinische Post“ izjavio da ovoj zemlji trenutno nedostaje više od 17.000 negovatelja i najavio ubrzano priznanje diploma iz inostranstva.

Izraziti nedostatak negovatelja na tržištu rada Nemačke država pokušava da reši uvozom radne snage iz zemalja Evropske unije. Nemačka se, pored toga, trudi da posao negovatelja učini što privlačnijim, poboljšanjem radnih uslova, a posebno povećanjem plata, prenosi „HRT“.

Stručnjak za zdravstvo iz Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) Karl Lauterbach zamerio je ministru zdravlja što svojom politikom želi da oslabi partnere iz EU. On je poručio da Nemačka ne bi smela da iz drugih zemalja skuplja njegovatelje kojih i tamo sada već nema dovoljno.

Dnevni list „Passauer Neue Presse“ piše da je glavni problem slabijeg plaćanja negovatelja u Nemačkoj to što mnogi od njih rade na određeno vreme preko agencija koje im zakidaju na plati. Negovatelji sa punim radnim vremenom zarađuju mesečno oko 3.000 eura bruto, dok zaposleni preko agencija istovremeno zarađuju oko pet stotina eura manje.

Prema poslednjim statističkim podacima iz 2015. godine, u Nemačkoj je radilo oko 300.000 stranih negovatelja, među kojima je najviše bilo pridošlica iz Poljske, Bosne i Hercegovine i Kazahstana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор