Nemačke plate manje za strance

Stranci u Nemačkoj po pravilu imaju manju platu od Nemaca, iako rade isti posao i imaju iste kvalifikacije. Razlika u prosečnoj plati iznosi čak 22 procenta, a prisutna je u svim zanimanjima, piše Dojče vele.

Analiza nemačke Savezne agencije za rad pokazuje da je prosečna bruto plata u Nemačkoj za osobe koje rade puno radno vreme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. iznosila 3.209 eura mesečno, piše berlinski dnevnik „Velt“.

Radnici koji imaju nemačko državljanstvo zarađivali su prosečno 3.294 eura bruto, dok su stranci prosečno zarađivali 2.463 eura, što predstavlja razliku od čak 22 posto. Sem toga, i među strancima postoje razlike u plati.

Najlošije su plaćeni radnici iz zemalja iz kojih poslednjih godina dolazi najviše tražilaca azila, a to su Sirija, Avganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija. Oni mesečno prosečno zarađuju 1.839 eura bruto, a ovakve razlike važe za sve nivoe zanimanja, od pomoćnih radnika, preko kvalifikovanih radnika i specijalista, do stručnjaka.

Nemci kao pomoćni radnici prosečno zarađuju 2.313 eura bruto, stranci zarađuju 1.918 eura, a migranti iz navedenih osam zemalja 1.647 eura bruto. Visoko kvalifikovani Nemci prosečno mesečno zarađuju 5.333 eura bruto, stranci 4.960 eura, a migranti iz osam zemalja 4.394 eura.

Najmanja razlika u platama Nemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Čistači Nemci mesečno zarađuju 1.765 eura bruto, stranci 1.761 euro, a stranci iz osam zemalja 1.655 eura bruto.

Istraživanje Savezne agencije za rad takođe pokazuje da Nemačkoj generalno ne nedostaje radne snage, jer je u prošloj godini prosečno ostajalo 796.000 nepopunjenih radnih mesta, dok je nezaposlenih prosečno bilo 2.300.000, ili tri puta više. Pri tom su kao nezaposlene registrovane samo osobe koje su odmah mogle da počnu da rade i nisu bile bolesne, ili na prekvalifikaciji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор