Berlin osniva službu za doček stranih radnika

U želji da privuče kvalifikovane radnike iz inostranstva, Berlin najavljuje da osniva novu službu za doček stranih radnika, kako bi ubuduće “osećali da su dobrodošli“, što do sada često i nije bio slučaj.

Nemački glavni grad, koji ima i status savezne pokrajine, odlučio je da pojača napore na privlačenju kvalifikovanih stranih radnika, zbog čega je osnovao posebnu “službu za useljavanje“. Ovim potezom Berlin nastoji da svoje potrebe za radnom snagom uskladi sa novim zakonom o useljavanju koji treba da stupi na snagu od sledeće godine.

Državna kancelarija za useljavanje (Landesamt für Einwanderung) trebalo bi da bude potpuno novo vladino ministarstvo, ali i da zameni sadašnju Kancelariju za strance, koja se trenutno bavi svim pitanjima vezanim za migrante u Nemačkoj, od izdavanja dozvola za boravak i rad, preko vozačkih dozvola do venčanih listova.

– Nemačka preduzeća već duže vreme greše, jer nema načina da nezaposleni Nemci ili doseljenici iz Evropske unije popune akutni nedostatak radnika u sektorima koji beleže brzi rast, pre svega negovatelja, inženjera i informatičara. Osnivanje nezavisne Kancelarije za useljavanje trebalo bi da razvije službu za strance u službu koja istinski promoviše politiku prihvatanja stranaca tako da se oni osećaju dobrodošli – izjavio je ministar unutrašnjih poslova Berlina Andreas Gajzel.

Međutim, za sada je veliki deo ovog plana i dalje nejasan, jer vlada nije najavila kada bi ta nova služba tačno trebalo da započne sa radom, a nije jasno ni da li će biti obezbeđena dodatna budžetska sredstva za dodatno osoblje u Kancelariji.

Takođe, sama ova ideja nije sasvim nova. Naime, Hamburg i Bremen već imaju takozvane “centre dobrodošlice“, službe koje su odvojene od drugih državnih službi, a čiji je naglasak na pružanju pomoći ljudima koji žele da se nastane u Nemačkoj.

I nemačka vlada je pri Kancelariji za strance pre nekoliko godina osnovala Službu za poslovno useljavanje (Business Immigration Service, BIS), sa osnovnim ciljem da pomogne poslodavcima da lakše dođu do boravišne dozvole za kvalifikovane migrante.

Na ovaj način Nemačka istovremeno pokušava da efikasnije odvoji useljavanje potrebne kvalifikovane radne snage od takozvanog humanitarnog useljavanja izbeglica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор