Električni Taycan praviće 1.200 novih radnika

Nemačka automobilska kompanija „Porsche“ najavljuje da će u fabrici u gradu Cufenhauzenu sledeće godine početi proizvodnju modela „Taycan“ sa pogonom na struju.

U saopštenju nemačkog proizvođača se navodi da će fabrika u kojoj će se sklapati prvi Porscheov serijski model sa električnim pogonom, biti “fabrika u fabrici” sa potpuno novim transportnim sistemom vozila na proizvodnoj traci, koji će omogućiti da se na istom prostoru obavlja više radnih operacija u procesu izrade.

Započinjanje nove serijske proizvodnje odraziće se i na broj zaposlenih u Poršeu, koji planira da u fabrici u Cufenhauzenu otvori oko 1.200 novih radnih mesta, što se može pokazati kao jedno od najvećih zapošljavanja novih radnika u istoriji ove kompanije, prenosi „b92“.

Serijski električni Porsche Taycan je baziran na konceptu „Mission E“ iz 2015. godine, a debitovaće u septembru 2019. da bi ubrzo nakon toga počela i njegova prodaja. Vozilo će biti opremljeno sa dva konstantno sinhronizovana motora, jedan za prednju, a drugi za zadnju osovinu, čija će ukupna jačina biti oko 600 KS.

Ova dva elektromotora biće napajana strujom iz litujum-jonske baterije dovoljnog kapaciteta za domet vozila od 500 kilometara. E Taycan bi trebalo da može da ubrzava 0-100 km/h za manje od 3,5 sekundi, dok bi do brzine od 200 km/h trebalo da stigne za manje od 12 sekundi.

U “električnu mobilnost” nemački proizvođač će investirati 6 milijardi eura, uz očekivanja da će, počev od 2025. godine, više od 50 posto novih Porschea imati pogon na baterije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор