Avala dobija ski i bob staze, zip lajn, avantura park…

Na beogradskoj planini Avali, visokoj 511 metara, od sledeće godine počinje izgradnja skijališta sa ski stazom dugom 550 metara, bobom na šinama, zip lajnom, mini-golfom, stenama za penjanje i avantura parkom sa dečjim igralištem.

– Ski-staza je novi zajednički projekat Grada i Skijališta Srbije, koji ćemo finansirati pola-pola s namerom da izgradimo skijalište na svega desetak kilometara od centra Beograda. Ideja je da ski-staza radi i leti i zimi po uzoru na mnoge gradove u svetu, kako bi skijanje bilo dostupno svima koji nisu u mogućnosti da odu van Beograda. Verujemo da je ovo ulaganje u budućnost i u turizam grada – najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ovakve inicijative postoje još od 1994. i 2005. godine, a planskim dokumentima je predviđen razvoj Avale kreiranjem sportsko-rekreativnih sadržaja koncentrisanih okoi ski-staze i žičare. Početak ski-staze, duge oko pola kilometra, počinjao bi u neposrednoj blizini Avalskog tornja, dok bi završetak bio nedaleko od šumarske kuće, prenosi „Politika“.

U Skijalištima Srbije potvrđuju da je izgradnja skijališta na Avali planirana za sledeću godinu, do kada će, nadaju se, stići i sve neophodne saglasnosti, uslovi i dozvole nadležnih institucija. U prvoj fazi će biti izgrađeno skijalište sa ski-stazom, ski-liftom, poligonom za obuku, fabrikom snega, rasvetom, specijalnom mehanizacijom, parking prostorom i pomoćnim objektima. U drugoj fazi će se graditi ostali zabavno-rekreativni sadržaji, kao što su bob na šinama, zip lajn, teren za mini-golf, stene za penjanje i avantura park sa dečjim igralištem.

– Imajući u vidu nadmorsku visinu i klimatske karakteristike, predloženo je da skijalište bude na padini severozapadne ekspozicije. Predložena je i izgradnja sistema veštačkog osnežavanja, odnosno fabrike snega, kako bi se skijalo i u uslovima kada su, u periodu od novembara do februara, dnevne temperature u plusu – objašnjavaju u Skijalištima i dodaju da će staza biti pokrivena posebnom veštačkom podlogom kako bi mogla da se koristi i kada nema snega.

Po mišljenju turističkih stručnjaka, troškovi projektovanja i izgradnje skijališnog centra od oko 5 miliona eura predstavljaju investiciju koja bi se i te kako isplatila, jer bi predstavljala novi adut u turističkoj ponudi Beograda.

– Ski-staze na skijalištu moraju biti dovoljno široke, pregledne, sa odgovarajućim nagibom i visinskom razlikom, a pripremljene tako da na njima nema rupa, vrtača, kamenih kompleksa ili drugih opasnih mesta. u zavisnosti od površina preko kojih se pružaju, ski-staze se klasifikuju i obeležavaju štapovima određenih boja prema stepenu težine, pa će staza na Avali biti kategorizovana kao plava, odnosno kao srednje teška ski-staza – kažu u Skijalištima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор