Električni Porsche Taycan će prelaziti 500 km

Prvi „Porsche“ na električni pogon, predstavljen kao koncept „Mission E 2015.“, zvaće se „Taycan“, a njegova dva elektromotora napajaće litujum-jonske baterije visoke voltaže, dovoljne za prelazak 500 kilometara.

Nemački proizvođač sportskih automobila je potvrdio da će Taycan, čija će proizvodnja početi sledeće godine, imati dva konstantno sinhronizovana motora, jedan za prednju, a drugi za zadnju osovinu, koji će zajedno isporučivati oko 600 KS. Zahvaljujući Taycanovom superpunjaču od 800 volti, biće potrebno svega oko 15 minuta punjenja za prelazak oko 400 km puta.

Ovaj futuristički automobil bi trebalo da ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekundi, dok bi za manje od 12 sekundi trebalo da dostigne brzinu od 200 km/h. Kompanija Porsche predviđa da godišnje proizvodi oko 20.000 ovih automobila, što je u nivou dve trećine prodaje popularnog 911 modela, prenosi „b92“.

Do sada je oko 40 specijalista bilo angažovano na sklapanju 21 prototipa Taycana koji su tokom testiranja u Južnoj Africi prešli oko 40.000 kilometara. Do kraja celog procesa testiranja ovi Taycani bi trebalo ukupno da pređu na milione kilometara, tvrde u kompaniji.

Sudeći po svim dosadašnjim najavama nemačke kompanije, prvi električni sportski Porsche trebalo bi da i u najtežim vremenskim uslovima funkcioniše kao i do sada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор