Porsche priprema električni superautomobil

Nemačka automobilska kompanija “Volkswagen” započela je da razvija platformu za električni superautomobil. Za nosioca projekta izabran je “Porsche” koji će kasnije ovu platformu podeliti sa “Lamborghinijem” i “Audijem”.

Lamborghini je prošle godine predstavio svoju viziju električnog superautomobila, koncept “Terzo Millennio”, koji će na tom nivou ostati sve dok tehnologija baterija za električne automobile značajnije ne uznapreduje.

Do tog vremena, nova platforma “SPE” mogla bi da podrži sve modele, počev od naslednika “Porschea 918”, pa preko električnog “Audija R8”, sve do potencijalnog produkcijskog modela Terzo Millennio, prenosi “B92”.

Platforma SPE je prvi put pomenuta u petogodišnjem planu koji je VW predstavio u novembru, a neimenovani zvaničnik kompanije je potvrdio da će Porsche raditi na razvoju superautomobila i sportskih automobila sa dvoja vrata. Međutim, prvi automobil na SPE platformi treba očekivati tek 2025. godine, do kada bi tehnologija baterija trebalo drastično da se poboljša.

Za sledeću godinu Porsche najavljuje izlazak na tržište svog prvog potpuno električnog automobila “Mission E”, manjeg od “Panamere”, sa 600 KS i ubrzanjem do 100 km/h za manje od 3,5 sekundi.

Domet ovog automobila sa jednim punjenjem baterije trebalo bi da bude oko 480 kilometara, a zahvaljujući punjaču od 800 volti, baterija bi do 80 posto svog kapaciteta trebalo da se napuni za oko 15 minuta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор