EU giganti osnivaju Evropsku uniju za baterije

Nekoliko velikih evropskih automobilskih kompanija i naučnih laboratorija najavljuje da će 2020. godine osnovati takozvanu Evropsku uniju za baterije (EBU).

Pokretači ove ideje su nemačka automobilska kompanija Volkswagen i švedski proizvođač baterija za električna vozila Northvolt, koji su udružili snage na istraživanju baterija za električne automobile, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju VW-a se navodi da će zadatak EBU biti da sakuplja sva raspoloživa znanja o proizvodnji baterija za e-vozila, ali i da se bavi istraživanjem sirovina, tehnologije ćelija, kao i recikliranjem polovnih baterija.

– Svi partneri će povećati svoja ulaganja kao rezultat planiranih dodatnih istraživačkih aktivnosti, a mogla bi biti tražena i finansijska sredstva od nemačkog ministarstva ekonomije – navodi se u saopštenju Volkswagena.

Za podršku proizvodnji baterijskih ćelija za električne automobile Nemačka je osigurala milijardu eura, a zahtev za dobijanje sredstava iz tog programa već je podnelo više od 30 kompanija, uključujući i proizvođače automobila i njihove dobavljače, proizvođače baterija, hemijske kompanije, proizvođače sirovina i kompanije u sektoru recikliranja, kao i istraživačke institute.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор