Nemački auto-giganti kočili nove tehnologije!

Evropska komisija (EK) je optužila nemačke automobilske gigante Volkswagen, BMW i Daimler da su namerno sprečavali uvođenje tehnologije za smanjivanje emisije štetnih gasova kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

U obrazloženju se navodi da su članovi „velike trojke“ prekršili antitrustovske zakone, jer su između 2006. i 2014. godine zajednički radili na tome da odlože usvajanje dva napredna sistema za prečišćavanje i smanjivanje količina izduvnih gasova.

Po rečima Margret Vestager, glavne zvaničnice EU za zaštitu konkurencije, kompanije mogu da sarađuju na unapređenju svojih proizvoda, ali nemaju pravo da se prećutno slože da ne unapređuju kvalitet.

– Zabrinuti smo da se baš to desilo u ovom slučaju. Kao rezultat takve prakse, evropski potrošači su bili uskraćeni za šansu da kupe automobile sa trenutno najboljom tehnologijom – objasnila je Vestager.

Jedna od dve napredne tehnologije koje nemački proizvođači vozila nisu želeli da usvoje omogućila bi smanjivanje emisije štetnog nitrogen-oksida iz dizel motora, dok je druga trebalo da prečišćava izduvne gasove iz benzinskih vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор