Sa Volkswagenove trake sišlo 30 miliona Passata

Sa proizvodnih traka Volkswagenove fabrike u nemačkom gradu Emdenu, 3. aprila je sišao 30-milioniti primerak Passata, drugog najprodavanijeg modela u istoriji ovog proizvođača, koji se neprekidno pravi već punih 46 godina.

Prvi primerak ovog automobila je napravljen u Volfsburgu, 14. maja davne 1973. godine, što ovaj model čini godinu dana starijim od Folksvagenovog bestselera Golfa, kojih je do sada proizvedeno 35 miliona jedinica.

Passat je prvo bio zamišljen kao zamena za koncepcijski zastareo Volkswagen 1600, koji je imao pogon na zadnje točkove i vazdušno hlađenje motora koji je takođe bio pozadi. Passat je za to vreme bio izuzetno moderan automobil, sa prednjim pogonom i motorom sa vodenim hlađenjem. Međutim, malo ko je mogao da pretpostavi da će se za četiri i po decenije ovaj model prodati u čak 30 miliona primeraka.

Inače, jubilarni VW Passat je karavan, verzija GTE Variant, sa plug-in hibridnim pogonom koji pokreće 1.4 TSI benzinski motor. Ukupna snaga ovog elektrifikovanog Passata iznosi 218 ks (160 kW), a ispunjava Euro 6d emisione standarde koji će u Evropi biti obavezni za sva nova vozila tek od 2021. godine.

Savremeni Passat se proizvodi u 10 fabrika, na 3 kontinenta i prodaje u preko 100 zemalja širom sveta. Za severnoameričko tržište pravi se posebna varijanta Passata, a i Kinezi imaju svoju verziju koju sami sklapaju. S obzirom na to da je aktuelna evropska varijanta tek nedavno redizajnirana, očekuje se da će nova generacija ovog modela biti u prodaji do 2022. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор