EU naložila isti kvalitet proizvoda u svim zemljama

Nakon desetočasovnih pregovora u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, Evropske institucije konačno su postigle dogovor o zabrani dvostrukog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu Unije.

Prema proceduri, sada je na redu da Savet Evrope i Evropski parlament potvrde dogovor koji propisuje da će kazne za proizvođače koji plasiraju proizvode dvostrukog kvaliteta iznositi do 4% njihovog godišnjeg prometa, prenosi portal index.

Takođe je dogovorena i sigurnosna odredba po kojoj Evropska komisija u roku od tri godine mora da donese ocenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih pooštri. Po rečima hrvatske evroposlanice Biljane Borzan, time je završena petogodišnja bitka čiji je rezultat jednak kvalitet svih proizvoda u celoj EU.

Ona je navela da je kap koja je prelila čašu bilo istraživanje koje je sprovela sa Hrvatskom agencijom za hranu, a čiji su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj nižeg kvaliteta nego u Nemačkoj, a uz to su još i skuplji. Čak 82% građana Hrvatske je tim povodom reklo kako smatra da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

– Mene su ti rezultati obavezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. To je bio rovovski posao, ali sada je dogovorena zabrana različitog kvaliteta za sve proizvode, dakle i za hranu, ali i tehniku, automobile i slično – objasnila je Borzan.

Dosadašnja praksa pokazuje da proizvodi nisu uvek bili jednakog kvaliteta u svim zemljama EU, a više puta je dokazano da su u zapadnim, bogatijim zemljama Unije proizvodi znatno kvalitetniji nego u zemljama na njenom istoku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор