Siemens i CMEC čuvaju TE Kostolac od požara

Nemačka tehnološka kompanija Siemens i kineski CMEC potpisali su sa JP Elektroprivreda Srbije ugovor, vredan 5 miliona eura, koji se odnosi na instaliranje Sistema zaštite od požara u novom bloku 3 TE Kostolac.

Projektovanje, nabavka, isporuka, ugradnja, testiranje i puštanje u rad sistema protivpožarne zaštite u Termoelektrani Kostolac B omogućiće pravovremeno nadgledanje svih podsistema i pružiti dodatnu sigurnost i bezbednost u postrojenju. Prema rečima v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića, to je još jedan korak ka realizaciji projekta izgradnje novog bloka u Kostolcu.

Ovaj projekat je za EPS veoma značajan, jer je blok B3 snage 350 megavata prvi veliki kapacitet za proizvodnju električne energije, koji se gradi nakon gotovo tri decenije. Sa vrednošću od 613 miliona dolara, to je i jedan od najvećih investicionih projekata koji se trenutno realizuje u Srbiji.

– Radi se o jednom od najvećih projekata koji su u toku u okviru EPS-a i veoma sam srećan zbog potpisivanja ugovora, jer to pokazuje da je kineski CMEC, za razliku od situacije od pre godinu i po dana, sve snage usmerio na Srbiju, EPS i realizaciju ovog projekta – rekao je Grčić, a prenosi agencija Tanjug.

Zamenik direktora kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC), Tong Zigang, je istakao da su pažljivo ušli u izbor izvođača i da su posle detaljnog istraživanja za partnera izbrali Siemens koji ima izuzetna dostignuća u ovoj oblasti.

Generalni direktor kompanije Siemens Srbija, Udo Ajhlinger, je dodao da se radi o veoma važnom ugovoru i da je to drugi projekat koji je Simens ugovorio s kineskim partnerom. On je naglasio da projekat predstavlja nastavak strateške saradnje EPS-a i Simensa, koja je već dokazana u okviru realizacije nekoliko veoma kompleksnih projekata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор