Siemens u 2018. prijavio najviše patenata u Evropi

Nemački tehnološki div, kompanija Siemens, javlja da je tokom 2018. godine Evropskoj kancelariji za patente prijavila 2.493 patenata, čime se pozicionirala na prvom mestu evropske liste ispred kompanija Huawei, Samsung i LG.

Siemens je u 2017. godini bio na drugom mestu po broju prijavljenih patenata u Evropi, a poslednji put je bio na prvom mestu 2011. godine. Više od 25% Siemensovih prijava za prava intelektualne svojine u 2018. podneti su u oblasti Industrije 4.0 i digitalizacije, što je znatno više nego 2017. godine, a više prijava je bilo i u oblastima veštačke inteligencije i sajber bezbednosti.

– Ovakvo rangiranje dokazuje da Siemens kontinuirano i dosledno ostvaruje izvanredne rezultate na inovacijama, posebno kada su u pitanju digitalne tehnologije. Nismo usredsređeni samo na brojnost patenata, već i na kvalitet i široku regionalnu pokrivenost našim pravima zaštite. Digitalizacija i važnost uslužnog poslovanja, pre svega, čine širu pokrivenost neophodnom – kaže Beat Weibel, direktor Odeljenja za intelektualnu svojinu u Siemensu.

U saopštenju kompanije se navodi da Siemens poseduje više od 65.000 patenata. Simensovi radnici su u 2018. godini podneli oko 3.900 prijava patenata i 7.300 inicijalnih izveštaja o izumima širom sveta. Ako se uzme da godišnje ima 220 radnih dana, to bi značilo da je nemačka kompanija prosečno prijavljivala oko 33 izuma dnevno. Inače, u 44 zemlje Siemens ima oko 43.000 zaposlenih koji se bave istraživanjem i razvojem, uključujući oko 14.100 u Nemačkoj, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор