Siemens će u Kragujevcu praviti šinska vozila

Nemačka kompanija “Siemens”, koja je nedavno preuzela domaću kompaniju “Milanović inženjering”, planira da u Kragujevcu proizvodi kompletna šinska vozila, u početku tramvaje, a zatim i druga.

Inače, sa skorašnjom propašću fabrika vagona i lokomotiva u Kraljevu i Nišu, Srbija je u potpunosti ostala bez proizvodnje šinskih vozila, a Milanović inženjering je bila kompanija koja je pravila aluminijumske delove za Siemensove vagone, podseća list “Danas”.

U naredne dve godine Simens planira da značajno proširi kapacitete nekadašnje Milanovićeve fabrike kako bi u njoj započeo proizvodnju, ali i tehničko-tehnološki razvoj šinskih vozila. Nemački investitor najavljuje formiranje svog razvojnog centra u Kragujevcu, zbog čega su predstvnici te kompanije prošle nedelje posetili kragujevački Fakultet inženjerskih nauka, gde su razgovarali o mogućnostima prilagođavanja nastavnih planova i programa Siemensovim potrebama, kao i o zapošljavanju oko stotinu mladih inženjera različitih struka.

Predstavnicima Siemensa tom prilikom su predstavljeni studijski programi Fakulteta, a profesori su prezentovali i rezultate istraživanja o mogućnostima pružanja ekspertskih usluga iz oblasti za koje je zainteresovana nemačka kompanija.

Nekadašnji vlasnik firme Milanović inženjering, Bratislav Milanović, nedavno je kupio 70 hektara zemljišta u industrijskoj zoni “Sobovica”, gde planira da formira tehnološki park za domaće i strane investitore, saznaje Danas.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор