Nutela snižava kvalitet za Nemačko tržište

Kako bi preduhitrile najavljene zakonske promene, neke multinacionalne kompanije, kao što su “Hipp”, “Ferrero” i “Bahlsen”, započele su izjednačavanje kvaliteta svojih proizvoda za različita tržišta, potvrdila je Evropska komisija (EK).

Kompanija Hipp se na takav potez obvezala nakon što su objavljeni rezultati istraživanja hrvatske predstavnice u skupštini EU Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu, koji su pokazali da je testirana dečija hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Nemačkoj, navodi se u saopštenju kancelarije hrvatske evroparlamentarke koja je nedavno imenovana za izvestioca parlamenta za različit kvalitet hrane, prenosi agencija “Hina”.

– Nakon mog istraživanja Ferero se izjasnio da je kvalitet Nutele viši samo u Nemačkoj. Kompanija se obavezala da će izjednačiti kvalitet ovog proizvoda u svim zemljama, tako da su sada ušli u proces snižavanja kvaliteta Nutele u Nemačkoj. Takav potez zvanično objašnjavaju promenama u lancu snabdevanja hranom, ali potrošači u Nemačkoj su to odmah povezali sa problemom dvostrukog kvaliteta i izuzetno su nezadovoljni – objasnila je Borzan.

Upoređujući hrvatsku i nemačku Nutelu, Borzan je utvrdila da proizvod iz Hrvatske sadrži surutku u prahu i manji postotak obranog mleka u prahu, dok proizvod iz Nemačke sadrži samo obrano mleko u prahu. Ustanovljena je i razlika u boji, konzistenciji, mirisu i ukusu proizvoda, navodi se u saopštenju.

– Evropska komisija takođe je navela i nemačkog proizvođača vafli i keksa “Bahlsen”, koji se obavezao da će ubuduće u svom keksu s maslacem koristiti isključivo maslac. Očigledno je da su neki proizvođači mudro odlučili da preduhitre promene na kojima radimo u Evropskom parlamentu. Pozivam i druge kompanije da se uključe, a posebno one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike, poput proizvođača viršli “Wudy” ili deterdženta “Ariel” – dodala je Borzan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор