Vojska prodaje još 487 nepokretnosti

Vojska Srbije je od 2006. godine prodala 109 nepokretnosti za 127,5 miliona eura. Od direktne prodaje je realizovano 26,4 miliona, dok je kroz vlasništvo nad 1.259 stanova naplaćen preostali 101 milion eura.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije se navodi da su u približno dve trećine do sada realizovanih prodaja kupci bile lokalne samouprave, zbog prava preče kupovine i mogućnosti plaćanja naknade u stanovima ili u novcu u trajanju od pet godina. Pored opština, razmena nekretnina za stanove uspešno se realizuje i sa Građevinskom direkcijom Srbije.

Procenu tržišne vrednosti vojne nekretnine radi filijala Poreske uprave, dok prodaja na javnom tenderu sledi tek ukoliko gradovi i opštine nisu zainteresovani. Nakon dva neuspešna oglašavanja početnu cenu je moguće spustiti za 20%, a ako ponovo nema zainteresovanih i za još 20%.

Novac se uplaćuje u budžet Republike Srbije, a sredstvima raspolaže Ministarstvo odbrane sa ciljem podsticanja i podrške reformi i funkcionisanju sistema odbrane, kao i poboljšanju materijalnog položaja njenih pripadnika.

“U Master planu se nalazi još 487 vojnih nepokretnosti različite namene, za koje će u narednom periodu biti moguće dalje raspolaganje, nakon ispunjavanja propisanih zakonskih uslova i u skladu sa zaključcima vlade, odredbama Master plana i Zakona o javnoj svojini”, navodi Ministarstvo odbrane.

U imovinu koju će vojska nastaviti da prodaje u narednom periodu spadaju kasarne, klubovi, skladišta, aerodromi, strelišta, poligoni, skloništa, vojne ekonomije poslovni prostori, garažna mesta i drugi objekti posebne namene koji nisu neophodni za njeno funkcionisanje.

“U slučaju da se naknadno utvrdi potreba Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za ponovno korišćenje neke od nepokretnosti predviđene za prodaju, ona se zaključkom Vlade Srbije može izuzeti”, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор