Od 531 ponuđene vojne nepokretnosti prodato 72

made-in-germany-rs-vojni-objekat

Od ukupno 531 kompleksa i objekta u vojnom vlasništvu, koji su Master planom iz 2006. godine predviđeni za prodaju, do sada je otkupljeno svega 72 nepokretnosti.

Kako je nedavno izjavio načelnik odeljena za Master plan Nikola Stamenković na raspravi o prodaji vojne imovine u cilju pokretanja razvoja opština i gradova, koju su organizovali Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Ministarstvo odbrane Srbije, od 2006. do danas otuđeno je i šest delova vojnih kompleksa, prenosi agencija „Beta“.

– Zaključena su ukupno 72 ugovora, od kojih je 55 realizovano, dok će ostalih 17 ugovora biti realizovano u roku od pet godina. Ukupna vrednost ugovorenih poslova je 185 miliona eura, od čega je 175 miliona ugovorenih vrednosti u stanovima. Do sada je za potrebe Vojske Srbije i Ministarstva odbrane obezbeđeno ukupno 1.080 stanova, od kojih je 142 pribavljeno od lokalne samouprave, dok je 938 obezbeđeno od Građevinske direkcije Srbije – rekao je Stamenković i istakao i da je je od ukupno sklopljenih ugovora o otuđenju vojne imovine u 63 posto slučajeva prenos prava svojine prešao na lokalne samouprave, dok su u 37 posto slučajeva to bila pravna i fizička lica.

On je izrazio očekivanje da će se ovaj odnos u narednom periodu povećati u korist lokalne samouprave, jer njih vojska vidi kao prave i sigurne partnere u ovom poslu. Po njegovim rečima, Ministarstvo odbrane nije zadovoljno dosadašnjim efektima realizacije Master plana, jer bi broj otuđenih vojnih objekata trebalo da bude veći, s obzirom da od toga korist imaju svi.

– U cilju ubrzanja završetka ovog posla, prošle godine je pokrenuta procedura ponovne procene nepokretnosti u vojnom vlasništvu iz Master plana, a predloženo je i da se u saradnji sa lokalnom samoupravom ubrza rešavanje imovinsko-pravnih problema i prikupljanje dokumentacije, jer se vrlo često dešava da zbog tih pitanja dolazi do zastoja u celom postupku. Lokalna samouprava bi trebalo detaljno da razmotri mogućnosti unapređenja postojećih podzakonskih akata koji regulišu Master plan i da predloži mere za efikasniju prodaju objekata, a koje bi bile u cilju i funkciji razvoja opština i gradova – smatra Stamenković.

Vladan Atanasijević, predsednik Upravnog odbora NALED-a takođe je naglasio da bi prodajom vojnih objekata iz Master plana, čije potencijale ne treba zanemarivati, korist imali svi, i lokalna zajednica i građani i država. On je upozorio da neprodati objekti propadaju, što je veliki trošak, zbog čega bi ih bilo dobro otuđiti ili uključiti u zakup.

Po rečima državnog sektretara Ministarstva odbrane Zorana Đorđevića, Master plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije, donet je sa ciljem podrške reformi sistema odbrane i poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije, olako shvata kao način da se lako dođe do imovine, što je pogrešno.

Na ovom skupu istaknuto je i da je Pirot dobar primer komercijalizacije vojne imovine, jer je ta opština od 2011. pribavila nepokretnu vojnu imovinu kroz prenos prava korišćenja sa Ministarstva odbrane na lokalnu samoupravu plaćanjem tržišne naknade, a delom razmenom za stanove. Opština Pirot preuzela je Vojni kompleks „Barje“, „Klub Vojske Srbije“ i Vojni kompleks-karaulu „Dojkinci“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор