Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015“

made-in-germany-rs-oruzje

Najavama povećane proizvodnje složenih borbenih sistema, oružja i municije, juče je u Beogradu počeo sedmi Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015“, na kome učestvuje 92 domaća i 24 strana izlagača.

Dobre vesti iz fabrika domaće namenske industrije učesnicima sajma preneo je direktor preduzeća „Jugoimport SDPR“ Jugoslav Petković, koji je najavio da će ova kompanija od trgovca postati proizvođač borbenih sistema. Po njegovim rečima, Srbija će od jula prvi put u svojoj istoriji započeti proizvodnju artiljerijskih cevi svih kalibara, a počela je i izgradnja fabrike streljačke municije u Uzićima kod Požege, koja će početi da radi krajem sledeće godine.

– Završena je četvrta faza opremanja fabrike složenih borbenih sistema, a dopremanjem proizvodnih kapaciteta u Valjevo biće uspostavljena proizvodnja nevođenih raketa i artiljerijskih projektila velikog kalibra. Fabrike srpske odbrambene industrije uposlene su do kraja godine, a dobit Jugoimporta u ovoj godini biće među najvećim u istoriji kompanije – objasnio je Petković, a prenose „Večernje novosti“.

Četiri premijerna proizvoda koje razvija i pravi ova kompanija u saradnji sa domaćim fabrikama vojne industrije, glavna su atrakcija ovogodišnjeg „Partnera“. Najviše pažnje privukao je školski avion četvorosed „sova“, namenjen početnoj letačkoj obuci. „Sova“ je napredna verzija aviona „utva 75“, koji se od osnovnog modela razlikuje po jačem motoru i potpuno digitalizovanom kokpitu. Opremljen je uređajima za radio i GPS navigaciju, instrumentalno sletanje i praćenje rada motora i potrošnje goriva. Konstruktor je predvideo da „sova“ može i da se naoruža topom i avio bombama. Ovaj avion projektovali su domaći iženjeri, a napravljen je u fabrici „Utva“ u Pančevu.

Pažnju posetilaca privukao je i borbeni patrolni čamac nove generacije „premaks 39“, prenosni radar dometa 15 kilometara sa „solid stejt“ tehnologijom, kao i izuzetno razorna nevođena raketa „vazduh-zemlja“ M 50. Na ovogodišnjem sajmu izložena je i nova pešadijska oprema, posebno „Jugoimportov“ program vojnika budućnosti VB-10, čije komponente omogućavaju dejstvo uz najmanji mogući rizik, što se postiže dobrom balističkom zaštitom, ali i savremenom opremom koja omogućava vatreno dejstvo bez direktnog vizuelnog kontakta sa ciljem.

Otvarajući sajam, ministar odbrane Bratislav Gašić je poručio da će srpska odbrambena industrija biti generator tehnološkog razvoja naše zemlje.

– Srbija je potpuno otvorena za sve forme saradnje u ovoj oblasti, od školovanja i razvoja istraživača, preko zajedničkih razvojnih projekata, do zajedničkih nastupa na tržištima trećih zemalja – kazao je Gašić.

Otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme prisustvovali su ministar odbrane Iraka Kaled al Obeidi, ministar odbrambene industrije Pakistana, direktor Direkcije za vojnu proizvodnju Alžira, direktor Uprave za nabavku iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i zamenik direktora ruske federalne službe za vojnotehničku saradnju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор