Srbija na svetskom tržištu naoružanja

made-in-germany-rs-oruzje

Razvojem višenamenskih borbenih vozila „Nora“ i „Lazar 2“ Srbija ulazi u grupu globalnih igrača na svetskoj sceni naoružanja i sada je rame uz rame sa proizvođačima sa zapada, smatra pomoćnik direktora kompanije “Jugoimport SDPR” Aleksandar Lijaković.

On je najavio da će u martu sledeće godine početi serijska proizvodnja višenamenskog oklopnog borbenog vozila “Lazar 2”, čiji se razvoj sada nalazi u fazi prototipa, prenosi agencija “Tanjug”.

– To je naš odgovor na familiju višenamenskih oklopnih vozila koja se u poslednjih 15 godina intenzivno proizvode u svetu. “Lazar 2” je projektovan tako da bude potpuno ravnopravan sa svetskim vozilima u toj klasi, kao što je, na primer, vozilo “patrija”, koje je razvijeno u Finskoj, a sklapaju ga Hrvatska i Slovenija. “Lazar 2” ima mogućnost osmatranja, gađanja i samoodbrane iz vozila i posebno je značajno za zasede i akcije u naseljenim mestima – objasnio je Lijaković tokom posete premijera Aleksandra Vučića pogonima „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani.

Srbija već proizvodi “Noru”, samohodno artiljerijsko oklopno sredstvo, koje je kako kaže Lijaković, glavni proizvod sa kojim je Srbija ušla među globalne proizvođače. „Noru“ Srbija redovno izvozi i sada je upravo pri kraju proizvodnja šest takvih vozila za kupce iz Bangladeša. Po rečima Lijakovića, tu smo rame uz rame sa proizvođačima sa zapada, a “Nora” ima čak i određene prednosti u odnosu na njih, jer srpsko oklopno vozilo ima mogućnost ručnog upravljanja u slučaju otkaza funkcije u borbi.

“Nora” i “Lazar 2” su najznačajni proizvodi PD “Borbeni složeni sistemi”, međutim ovo preduzeće proizvodi i sve ključne složene komponetne za borbene sisteme i montažu borbenih vozila. Ova fabrika planira da do kraja godine pusti u rad nove hale za proizvodnju artiljerijskih i drugih cevi, kao i halu za montažu, čime će biti osposobljena da, pored artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila, proizvodi i ugrađuje ostala složena sredstva naoružanja i vojne opreme, uz usluge remonta.

– Puštanjem u rad pogona za proizvodnju cevi, obezbedićemo važne komponente za proizvodnju artiljerijskih oruđa i smanjiti zavisnost od uvoza. Svi naši proizvodni kapaciteti u Velikoj Plani prostiru se na ukupno 12.400 kvadratnih metara, a investicija u kupovinu dodatnog zemljišta i izgradnju proizvodnih hala sa pratećom infrastrukturom i opremom za rad, vredeće 13,6 miliona eura – kaže Lijaković.

Osnivač preduzeća “Borbeni složeni sistemi” je “Jugoimport SDPR”, državno preduzeće sa višedecenijskom tradicijom u prometu naoružanja, vojne opreme i tehnologije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор