Počeo Sajam naoružanja „Partner 2017.“

Na današnjem otvaranju 8. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2017.“ u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio izmene zakona koje će omogućiti ulazak stranih kompanija u srpsku odbrambenu industriju uz vlasničko učešće od najviše 49 procenata.

Po njegovim rečima, to će omogućiti dolazak strane pameti, znanja i novca, i obezbediti da fabrike vojne industrije Srbije postanu glavni motor razvoja srpske privrede, kao i da značajno učestvuju u rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), prenosi agencija „Beta“.

– Vlada Srbije je od 2014. do 2016. godine investirala 126 miliona eura u unapređenje kapaciteta postojećih fabrika odbrambene industrije Srbije, ali i izgradila nove fabrike i pogone. Samo ove godine je izdvojeno skoro 50 miliona eura za vojne fabrike, mimo onog novca koje su same fabrike odlučile da ulože, što će predstavljati značajan zamajac u jačanju njihovih kapaciteta – istakao je Vučić i dodao da će biti ulagano i u remontne kapacitete vojske, ali i u prijem novih kadrova, pre svega među inženjerima mašinske i elektro-tehničke struke.

On je najavio da će na sajmu premijerno biti predstavljen novi raketni sistem „Šumadija“ dometa 285 kilometra, nova verzija top-haubice „Nora“ i nova minobacačka oprema.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор