GIZ u Požarevcu popisao 1.120 nepokretnosti

made-in-germany-rs-giz

Uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u Požarevcu je evidentirano 1.120 nepopisanih nepokretnosti na koje će ubuduće biti plaćan porez.

– Požarevac je deseti grad u Srbiji koji je uz pomoć GIZ-a završio popis i ažuriranje svoje baze podataka nekretnina. Sada će se u poreskoj evidenciji nepokretnosti naći novih 2.689 prijava, od čega je 1.120 novih nekretnina, a u 1.569 slučajeva radi se o povećanju kvadrature – objasnio je šef GIZ projekta Aleksander Grunauer, a prenosi agencija „Beta“.

Za popisivanje imovine u Požarevcu bilo je potrebno tri meseca i angažovanje 10 popisivača, a za realizaciju celokupnog posla GIZ je donirao 9.000 eura.

– Naše višegodišnje iskustvo i rad na terenu pokazuje da gradovi i opštine imaju prostora za povećanje svojih budžetskih prihoda, a da to dodatno ne optereti građane. Nadam se da će tokom ove godine republičke i lokalne vlasti uspeti da reše nesuglasice oko zakona o finansiranju lokalnih samouprava i tako zajedno i jednako doprinesu fiskalnoj konsolidaciji budžeta na koju ih i Fiskalni savet usmerava. Smatramo da stopa poreza na imovinu ne mora da se povećava kako bi se lokalnim samoupravama nadoknadio deo uskraćenih republičkih sredstava. Dovoljno je da se proširi obuhvat poreza na imovinu, odnosno da se gradovi i opštine potrude da naplate porez na nepokretnosti na osnovu realnog stanja na terenu – istakao je Grunauer.

Prema proceni GIZ-a svaka peta nekretnina u Srbiji je van poreske evidencije, a za veliki broj nepokretnosti obračunava se porez na kvadraturu koja je na papiru manja nego u stvarnosti. U saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, GIZ u narednom periodu planira popis nepokretnosti i ažuriranje baze nepokretnosti i u opštinama Varvarin i Mionica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор