GIZ pomaže Varvarinu i Mionici u popisu imovine

made-in-germany-rs-giz

Varvarin i Mionica će početkom decembra dobiti popisivače imovine, čiji će rad finansirati Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ), sa ciljem ostvarivanja što bolje naplate poreza na imovinu.

Po rečima direktora projekta GIZ-a Aleksandera Grunauera, ova nemačka organizacija je do sada finansirala popisivače u devet srpskih opština, a na pet najboljih, koje su najviše povećale naplatu poreza na imovinu, podeljena je donacija švajcarske i nemačke vlade u iznosu od milion švajcarskih franaka.

– Ove dve opštine su se same javile da im pomognemo da ažuriraju baze podataka o svojim nekretninama. Varvarin je kuće i stanove već popisao, a GIZ će im pomoći da popišu i poljoprivredno zemljište, kako bi i tu mogli da naplaćuju porez, što su po zakonu i obavezni da rade – objasnio je Grunauer, a prenosi agencija „Tanjug“.

Govoreći o opštinama kojima je GIZ već pomogao, on je rekao da u pet najboljih već počinju infrastrukturni radovi vredni ukupno dva miliona franaka, od čega je milion iz donacije, a drugi milion su obezbedile same opštine.

– Kada je reč o lokalnim samoupravama, u proseku je to oko 15.000 eura koje je potrebno investirati u popisivanje nekretnina u opštini i taj se novac vraća trostruko. GIZ je pre nekoliko godina radio analizu koja je pokazala da poreznici u Srbiji ne vide svaku petu kuću, a u opštinama koje su učestvovale u GIZ-ovom projektu, poreski obuhvat je uvećan i za 20 posto – rekao je Grunauer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор