GIZ pomaže očuvanju biodiverziteta u Srbiji

made-in-germany-rs-giz

Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) i Savet za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RC) pokreću u Srbiji novi projekat: „Otvoreni regionalni fondovi za Jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet (ORF BD)”.

Projekat će trajati do septembra 2018. godine, a finansira ga nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Njegov cilj je jačanje regionalne saradnje među značajnim ekonomskim organizacijama u sferi zaštite biodiverziteta Jugoistočne Evrope, uz pružanje podrške procesu EU integracija, u smislu implementacije i primene pravnih tekovina Unije, a posebno Direktive o pticama, Direktive o staništima i Strategije o očuvanju biodiverziteta EU.

Projekat će biti usmeren na tri prioritetne regionalne oblasti: ekonomski značaj usluga biodiverziteta i ekosistema, upravljanje izveštavanjem i informacijama u oblasti biodiverziteta, i upravljanje prekograničnim ekosistemom. U realizaciji će se prvo krenuti sa istraživanjem sinergije među regionalnim inicijativama, kako bi se ciljano izgradila partnerstva radi postizanja održivih rezultata, a potom će uslediti i izbor prioritetnih potprojekata, prenosi agencija „Tanjug“.

Predstavnici vlada zemalja Jugoistočne Evrope koji rade u oblasti biodiverziteta, odnosno u sektorima za životnu sredinu i prirodne resurse, kao i relevantni predstavnici civilnog društva i ključni partneri i akteri na ovom polju, sastaće se 4. i 5. februara kako bi se što bolje upoznali sa izazovima na regionalnom nivou, istakli primere dobre prakse i razmotrili prioritetne ideje u domenu regionalnih potprojekata. U okviru ovog skupa predviđena je i panel diskusija sa predstavnicima ekonomija zemalja Jugoistočne Evrope, Evropske komisije (EK) – Generalnim direktoratom za životnu sredinu i biodiverzitet, Saveta za regionalnu saradnju (RC), kao i sa međunarodnim stručnjacima za regionalni biodiverzitet i usluge ekosistema, dodaje se u saopštenju GIZ-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор