GIZ i Kruševac podstiču reciklažu

Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) i grad Kruševac i opštine Aleksandrovac, Brus i Varvarin juče su potpisali sporazum o realizaciji projekta „Razvoj sistema odvojenog prikupljanja otpada za reciklažu“.

Ovaj projekat pružiće priliku lokalnim samoupravama Rasinskog okruga za zapošljavanje pripadnika ugroženih grupa stanovništva u sektoru reciklaže i upravljanja komunalnim otpadom, a to će doprineti unapređenju ovog sektora u skladu sa principima cirkularne ekonomije i otklanjanja negativnih efekta klimatskih promena. Za njegovu realizaciju obezbeđeno je više od 200.000 eura za nabavku kontejnera i vozila za odvojeno prikupljanje otpada, što je preduslov za formiranje novih radnih mesta.

– Sredstva će biti uložena u kupovinu opreme i vozila namenjenih za odvojeno prikupljanje otpada, kao i za edukaciju građana kako da prikupljaju taj otpad u svojim domaćinstvima. Ovo je veoma važan projekat po principima cirkularne ekonomije, zaštite životne sredine, uticaja na klimatske promene i smanjenja stope nezaposlenosti – istakla je Vesna Lazarević, zamenica gradonačelnika Kruševca, a prenosi „Jefimija“.

Po rečima Amira Omanovića, zamenika menadžera GIZ, sredstva nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) biće uložena u nabavku kontejnera zapremine 1,1 kubni metar za prikupljanje mešovitog otpada, stakla, papira, kartona i pet ambalaže, kao i za nabavku kanti za otpatke za individualna domaćinstva. Za sve četiri opštine biće nabavljeno i po jedno vozilo koje će transportovati reciklažni materijal.

Projekat GIZ-a dalje će biti korišćen kao primer dobre prakse i biznis model za druge regione u Srbiji, ali i za druge zemlje jugoistočne Evrope, koji će pokazati kako da se kroz modernizaciju komunalnih usluga doprinese održivom razvoju i smanjenju stope nezaposlenosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор