GIZ popisuje nekretnine u Užicu

made-in-germany-rs-giz

Uz pomoć Nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) u Užicu je počeo popis nekretnina sa ciljem upoređivanja realnog stanja na terenu sa evidencijama lokalne poreske uprave.

Po rečima Aleksandera Grunauera, šefa GIZ projekta, Užice je trinaesti grad u Srbiji koji se prihvatio ovog posla, a drugi krug popisa nekretnina počeo je u još 10 srpskih gradova, prenosi agencija „Tanjug“.

– Na terenu će u naredna tri meseca biti 10 popisivača koji će proveravati i upisivati kakvo je realno stanje nekretnina, kao i koliko svaki objekat ima kvadrata, a GIZ će u realizaciju ovog projekta uložiti 9.000 eura – rekao je Grunauer.

Pored Užica, drugi krug popisa nekretnina počeo je u Negotinu, Velikom Gradištu, Sokobanji, Zaječaru, Golubcu, Majdanpeku, Knjaževcu, Požarevcu, Mionici i Varvarinu. U njihovim opštinama sada će biti popisivani objekti koji nisu bili obuhvaćeni prvim krugom. Pored toga biće izvršena i kontrola podnetih prijava iz pozivnih pisama, ali i usaglašavanje poreske prijave sa zahtevima za legalizaciju objekata.

– I u ovim opštinama popisivači će raditi tri meseca, a GIZ će u celokupan posao ukupno uložiti nešto više od 50.000 eura. Kada smo ušli u realizaciju ovog projekta, praktično svaka peta kuća u Srbiji je bila van poreske evidencije. Nakon završetka prve faze projekta, na evidenciji poreznika u devet opština sada se nalazi još 18.000 nekretnina više – istakao je Grunauer.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор