Davos: Životni standard bitniji od BDP-a

Organizatori Svetskog ekonomskog foruma (WEF), koji će od danas do petka okupiti u Davosu oko 3.000 predstavnika globalne političke i poslovne elite, poručuju da bi države sveta trebalo da daju prednost životnom standardu nad apsolutnim rastom kao najboljem pokazatelju ekonomskih performansi.

U juče objavljenom izveštaju WEF-a se navodi da su od 2008. do 2013. godine u 26 razvijenih zemalja sveta prosečni prihodi po glavi stanovnika pali za 2,4 posto. Pretnja od protekcionizma je novi dugoročni rizik, navodi WEF, uz ocenu da ni druge opasnosti nisu nestale, zbog čega će se klimatska pitanja ponovno naći u samom vrhu tema samita u Davosu, prenosi njujorški „Blumberg“.

– Svet se transformiše tehnološki, ekonomski, socijalno i politički. Nema jednostavnih i gotovih rešenja. Ono što je pod hitno potrebno su pragmatizam i akcije orijentisane ka budućnosti, čak i u formi malih koraka, kako bi se osigurale pozitivne priče – izjavio je osnivač WEF-a Klaus Švab.

Izveštaj WEF-a o globalnim rizicima za 2017. godinu, objavljen uoči održavanja foruma, pokazao je da rastuća nejednakost, populizam i klimatske promene, predstavljaju najveće rizike po svet u narednih deset godina. Izveštaj u prvi plan ističe sve veći jaz u primanjima i bogatstvu i ocenjuje da će taj trend verovatno odrediti razvoj globalne situacije u narednoj deceniji.

Za samo godinu dana od prethodnog Samita u švajcarskim Alpima, svet se drastično promenio, ocenila je nedavno agencija „Rojters“, navodeći kao najveće promene izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, odluku Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, ali i duboko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije.

Stoga je najavljeno da bi Kina, Donald Tramp i Bregzit trebalo da budu glavne teme ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF), na koji po prvi put u istoriji dolazi i predsednik Kine. Učesnici skupa će ove godine razmatrati i potencijalne nove pretnje koje mogu da donesu predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, a verovatno i u Italiji, u kojima, kako navodi Rojters, postoji snažno raspoloženje protiv establišmenta.

Iako novi predsednik SAD Donald Tramp neće prisustvovati Forumu u Davosu, jer u petak preuzima predsednički mandat, jedan od njegovih glavnih savetnika Entoni Skaramuči, govoriće već danas o Trampovim planovima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор