Solarni avion obleteo svet

made-in-germany-rs-solar-impulse-2

Avion na solarni pogon „Solar Impulse 2“ uspešno je završio put oko sveta 26. jula 2016., sletevši na aerodrom „Al Baten“ kod Abu Dabija odakle je 9. marta prošle godine krenuo na let dug 42.000 kilometara.

Švajcarac Bertran Pikar (58) je ovim avionom u nedelju poleteo iz Kaira, prešavši 2.763 kilometra za više od 48 sati, a tokom celog puta se etapno smenjivao u avionu sa sunarodnikom Andreom Boršbergom (64).

Na najavljenoj konferenciji za novinare zvaničnika Masdara, ekološkog grada u izgradnji u Abu Dabiu, koji je bio i jedan od finansijera ovog projekta, piloti će predstaviti svoja iskustva i preneti poruku o perspektivama korišćenja obnovljivih izvora energije, prenose svetski mediji.

Avion Solar Impulse 2 veliki je kao „Boeing 747“, a težak 1,5 tonu. Leteo je prosečnom brzinom od 80 kilometara na čas, na najvećoj visini od 8.500 metara, a sve zahvaljujući baterijama koje skladište sunčevu energiju iz 17.000 fotovoltaičnih ćelija na krilima.

Prvobitno je bilo predviđeno da put traje pet meseci, od čega 25 dana tokom leta, međutim obletanje oko sveta je trajalo više od godinu dana i četiri meseca.

Podeljemom rutom, Pikar je prvi prešao 6.765 kilometara Atlantika, dok je Andre Boršberg ušao u legendu etapom iznad Pacifika, odnosno sa 8.924 pređenih kilometra za malo manje od pet dana i pet noći (od 28. juna do 3. jula 2015. godine), što je najduži samostalni let ikada ostvaren.

Švajcarski piloti smenjivala su se u kokpitu od 3,8 kvadratnih metara bez klime i grejanja, ali su bar imali toalet i maske za kiseonik. Kabina ovog solarnog aviona morala je biti obložena izolacionom penom koja ublažava ekstremnu promenu temperature od minus 40 do plus 40 stepeni Celzijusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор