VW i Ford se udružuju na izradi kamioneta i kombija

Nemački Volkswagen (VW) i američki Ford javljaju da su uspostavili globalno partnerstvo na zajedničkom razvijanju prozivodnje komercijalnih kombija i pikapova srednje veličine, kao i da istovremeno istražuju mogućnosti šire saradnje na razvijanju elektičnih i autonomnih vozila.

U saopštenju dve kompanije, glavni izvršni direktor VW-a Herbert Dis i generalni direktor Forda Džim Heket najavljuju da bi se prva zajednički proizvedena vozila mogla naći na tržištu već 2022. godine, što će, kao rezultat povezivanja, značiti i veće profite za obe kompanije od 2023. godine.

U skladu sa dogovorom, Ford bi proizvodio pikapove srednje veličine, naslednike Ford Rangera i VW Amaroka, što je jedna od baza njegovih poslovnih aktivnosti. Ford bi, uz to, pravio i veće kombije, dok bi Folksvagen razvijao i pravio manje kombije za gradsku vožnju, poput Cadyja, prenosi b92.

Dve automobilske kompanije su takođe potpisale i memorandum o razumevanju vezano za razmatranje mogućnosti zajedničke saradnje na izradi električnih i autonomnih automobila, zbog čega su spremne da razmotre dodatne projekte, ali isključivo kao samostalni privredni subjekti bez međusobnog ulaženja jednih u vlasništvo drugih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор