Počeo da radi portal za prijavu sezonaca

Ministarstvo poljoprivrede i NALED predstavili su javnosti novi portal za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi, www.sezonskiradnici.gov.rs, koji će obezbediti sezoncima da mogu da ostvare sva prava iz radnog odnosa, kao što to važi i za sve druge kategorije zaposlenih.

Za postupak prijave i odjave radnika preko elektronskog sistema za prijavljivanje sezonskih radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje samo na jedan dan ili na mesec dana, a svi radnicic prijavljeni preko ovog portala imaće pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i na osiguranje u slučaju povrede na radu.

Prema rečima ministra poljprivrede Branislava Nedimovića, prošle godine je u poljoprivredi bilo zakonski angažovano svega 3.585 ljudi, iako se zna da postoji bar 350.000 poljprivrednih gazdinstava koja se svakodnevno bave ovim poslovima.

– Imali smo nezadovoljne berače u poljprivredi, nisu imali nikakva prava osim na naknadu, ali da se nešto desi, neka povreda, sve je u crnoj zoni, a povrede su česte. Takođe, u poljoprivredi se zbog vremenskih uslova rad ne obavlja svaki dan, pa su poslodavci, ako je lep dan, morali da prijave sve radnike, a kada je kiša da ih sve odjave, i to je bila neizdrživa situacija – istakao je Nedimović.

On je najavio da Ministarstvo sprema set propisa kojima će se definisati šta je to što poljoprivreda podrazumeva, jer, kako kaže, PDV ne može da bude veći, odnosno povrat ne može biti veći od onoga što se uplaćuje.

– Vodili smo računa da sezonski radnici sa ovom prijavom ne izgube već stečena prava. Na primer, ukoliko su prijavljeni kod Nacionalne službe za zapošljavanje, da ne izgube taj status i naknadu koju su eventualno imali, ili da ne izgube socijalnu pomoć. Gledali smo da im omogućimo da ostvare svoja prava, kao što su pravo na penziju i odmor – objasnio je ministar rada Zoran Đorđević.

Kako bi suzbila sivu ekonomiju i zaštitila prava velikog broja neformalno angažovanih radnika u sektoru poljoprivrede, vlada je u saradnji sa NALED –om, a uz podršku nemačkog GIZ-a, 2017. godine započela reformu sistema radnog angažovanja seazonskih radnika u poljoprivredi, a počev od ove godine je realizuje kroz primenu novog zakona i izradu portala za jednostavnu registraciju radnika.

Prema podacima Poreske uprave u 2017. godini u poljoprivredi je po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima bilo angažovano svega 3.585 sezonaca. Skoro 95 posto sezonaca u poljoprivredi radi na crno bez ikakvog ugovora i ne ostvaruje prava iz radnog odnosa, poput prava na socijalno i penziono osiguranje i osiguranje od povreda na radu.

Skupština Srbije je polovinom prošle godine usvojila Zakon o pojoednostavljenom radnom angažovanju randika na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, koji se odnosi na poljoprviredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор