Fond “Blekrok” opljačkao 55 mlrd. €

Nemačka istraživačka grupacija “Korektiv” i novinari 19 medija raskrinkali su veliku poresku pljačku u kojoj su banke i ulagači poreskim manipulacijama preko investicionog fonda Blekrok (BlackRock), izvukli oko 55 milijardi eura iz budžeta evropskih zemalja.

U sklopu šire poreske istrage, nemački istražitelji su izvršili pretres prostorija minhenskog sedišta investicionog fonda Blekrok Aset Menadžment Dojčland i ustanovili da je korišćena nezakonita šema “cum-ex”, koja se koristi za namerno skrivanje od poreskih uprava, saopštili su istražitelji iz Kelna.

U ovu prevaru uključen je veći broj ulagača koji međusobno kupuju deonice kompanija sa prispelim dividendama ili neposredno pre datuma utvrđenog za dividendu, a zatim ih preprodaju nakon datuma isplate dividende, ali bez dividende.

Na ovaj način deonica tako brzo menja vlasnika da poreski službenici ne mogu da identifikuju i prate pravog vlasnika. Ulagači pri tom ostvaruju pravo na višestruke poreske olakšice na dividendu, a potom međusobno dele zaradu utajenu od novca poreskih obveznika.

Iz Blekroka poručuju da “u potpunosti sarađuju u istrazi koja se odnosi na tzv. cum-ex transakcije iz perioda od 2007. do 2011. godine”, prenose svetski mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор