Nemački “kralj mesa” opet odlaže dolazak u Srbiju

Nemačka mesna industrija “Tonnies” ponovo odlaže dolazak u Srbiju na godinu dana, a kao razlog ovoga puta navodi se afrička svinjska kuga koja vlada u našem okruženju.

S obzirom da ovo nije prvi put da Tonnies odlaže najavljenu investiciju, pojedine vojvođanske opštine su zemljište namenjeno nemačkom mesnom gigantu i ove godine dale u zakup srpskim poljoprivrednicima.

– Komisija za investicije je za kompaniju Tonnies odobrila pomeranje od godinu dana. Dolazak ove kompanije podrazumevao bi veliku količinu svinja i prerađevina koje treba prevoziti, a trenutno je na snazi zabrana kretanja zbog pojave afričke svinjske kuge. Dok ne krene investicija namenjeno zemljište će biti dato u zakup – navode u Ministarstvu poljoprivrede, a prenose “Novosti”.

U zrenjaninskoj upravi kažu da će i ove godine poljoprivrednicima biti dodeljeno u arendu oko 2.500 hekatara državnih oranica, jer je Tonnies, koji na ovo zemljište polaže pravo prečeg zakupa na 30 godina, odustao od realizacije kao i prošle godine, bez zvaničnog obrazloženja i objašnjenja. O slučaju za sada nemaju bližih informacija niti znaju kada će nemački investitor ući u zakup.

S druge strane, banatski paori pozdravljaju odluku vlasti, uz napomenu da Tonnies nikad nije ozbiljno nameravao da započne proizvodnju u Srbiji. I srpski agroekonomista Milan Prostran smatra da je čekanje na dolazak Tonniesa prilično neizvesno još od potpisivanja memoranduma 2015. godine.

– Ne znaju se još ni detalji projekta, niti njihove namere. Bilo je reči da im treba 15.000 hektara zemlje i da će da se bave preradom, a sada se više ništa ne zna. Vlada Srbije je toliko puta vodila te pregovore da više ne možemo da budemo sigurni da li će Nemci uopšte i doći – kaže Prostran.

On napominje da je Srbija zemlja kukuruza i proizvođača svinja i svinjskog mesa, pa se opravdano postavlja pitanje da li nama uopšte i treba Tonnies, jer naši stočari mogu sve to sami da rade. Iako sumnja da će nemački investitor uopšte doći, Prostran ističe da je tržište slobodno, kao i kretanje kapitala.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор