Za roditelje nevakcinisane dece kazna 2.500 eura

Naredne sedmice u Nemačkoj će biti usvojen zakon koji obavezuje vrtiće da vlastima podnose izveštaje o deci koja nisu vakcinisana. Novi zakon nalaže izbacivanje takve dece iz vrtića, a njihove roditelje kjažnjava sa 2.500 eura.

Nemački ministar zdravlja Herman Groe kaže da je donošenje ovog zakona, koji će stupiti na snagu već 1. juna, bio neizbežan, jer se zemlja suočava sa epidemijom morbila. S tim u vezi, Svetska zdravstvena organizacija je prošlog meseca upozorila javnost da se morbile šire Evropom svuda gde imunizacija nije adekvatno sprovedena.

– Rast broja smrtnih slučajeva od morbila nikog ne ostavlja ravnodušnim. Zato moramo pooštriti regulaciju o vakcinaciji – kaže Groe, a prenosi „Daily mail“.

U Nemačkoj je sredinom aprila zabeleženo 410 slučajeva morbila, u poređenju sa 325 slučajeva registrovanih tokom cele 2016. godine. Morbile mogu da dovedu do potencijalno smrtonosnih komplikacija, uključujući tu i zapaljenje pluća, slepilo i encefalitis.

Zakoni o vakcinaciji dece pooštravaju se širom Evrope, a Svetska zdravstvena organizacija upozorava da ni jedna osoba ili populacija nije van domašaja ove visoko zarazne bolesti, zbog velike mobilnosti stanovništva u svetu.

Trenutno se sa najviše problema suočavaju Italija i Rumunija, a broj obolelih raste i u Francuskoj, Poljskoj, Švajcarskoj i Ukrajini. Od početka godine u Italiji je zabeleženo više od 2.000 slučajeva obolelih, što je gotovo deset puta više nego u celoj 2015. Od januara prošle godine u Rumuniji je zabeleženo 3.400 zaraženih i 17 smrtnih slučajeva usled komplikacija izazvanih morbilama.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije su da se barem 95 posto stanovništva vakciniše protiv određenih bolesti, međutim, taj procenat je u mnogim zemljama daleko manji. Smanjenje broja roditelja koji vakcinišu svoju decu pripisuje se kontroverzi oko sumnje da MMR vakcina izaziva autizam.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор