Nemačka zabranila smart satove zbog prisluškivanja dece

Nemačka Agencija za kontrolu telekomunikacija zabranila je prodaju dečijih pametnih satova koje roditelji mogu koristiti kako bi prisluškivali svoju decu, odnosno proveravali gde se ona nalaze i šta rade.

Federalna mrežna agencija je saopštila da smart satovi krše nemačke zakone o prisluškivanju, zbog čega je već preduzela mere protiv nekoliko firmi koje prodaju takve satove preko interneta. Agencija insistira da rođitelji unište satove, inače dosutpne deci od 5 do 12 godina širom Nemačke, prenosi agencija “Rojters”.

– Preko određene aplikacije roditelji mogu da koriste satove kako bi tajno prisluškivali šta se dešava u okruženju deteta. Istraga je pokazala da su roditelji koristili satove da prisluškuju učitelje u učionici – objasnio je predsednik Agencije Johen Homan istakavši da su iz tog razloga satovi prepoznati kao zabranjen odašiljač.

U saopštenju Agencije se navodi da ovi satovi koriste SIM kartice i nude ograničene telefonske funkcije koje se mogu kontrolisati preko aplikacije. Programirajem da pozovu telefonski broj, mogu se koristiti za prisluškivanje razgovora, što je u Nemačkoj zabranjeno.

Nemački zakon ne dozvoljava prodaju ili posedovanje uređaja za zabranjen nadzor, a kršenje ovih propisa može dovesti do kazne zatvora od dve godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор