Nemačka pooštrila propise o prodaji tehnologije strancima

Nemačka je prva zemlja Evropske unije koja je pooštrila propise o akvizicijama, a ovakav potez je usledio nakon niza preuzimanja nemačkih firmi od strane kineskih, koje su na taj način obezbedile sebi pristup zapadnim tehnologijama i ekspertizi.

Po novim propisima nemačka vlada će moći da blokira preuzimanje preduzeća ukoliko postoji rizik da neka ključna tehnologija pređe u „strane ruke“. Propisi će uskoro stupiti na snagu bez usvajanja u parlamentu, s ciljem da se zaštiti ključna infrastruktura, uključujući tu i elektroenergetske mreže i bolnice, prenosi agencija „Rojters“.

Ovakav potez Nemačke odražava pritisak prisutan širom Evrope da se ograniče preuzimanja vredne evropske imovine od strane kineskih državnih grupacija. Tim povodom oglasio se i portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Geng Šuang, izrazivši „zabrinutost zbog poteza Nemačke i Evrope“, dodaje britanska agencija.

On je istakao da su kineske poslovne i trgovinske veze sa Nemačkom i Evropskom unijom donele koristi firmama i narodima na obe strane, i unapredile ekonomski rast, zbog čega se Kina nada, kako je rekao, da će Nemačka i EU izbeći protekcionističke tendencije i da neće poslati „zbunjujuću, negativnu“ poruku ostatku sveta.

Prošle godine je kineska kompanija „Midea“ kupila nemačkog proizvođača robota „Kuku“, što je izazvalo zabrinutost da je na ovaj način Kini omogućen preveliki pristup ključnim tehnologijama, dok sopstvene kompanije štiti od stranih preuzimanja.

Kineska državna kompanija „KemČajna“ je za 43 milijarde dolara preuzela grupaciju „Singenta“, švajcarskog proizvođača pesticida i semena, što je najveća kineska akvizicija u inostranstvu do sada, a to je samo dodatno povećalo zahteve u Evropi za ograničavanjem stranih preuzimanja u strateški važnim sektorima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор