Odliv nemačke tehnologije preko kineskih investicija?

made-in-germany-rs-eu-voce-nemacka-kina

Nemačka intenzivno prati kineska ulaganja u svoju ekonomiju i razmatra svako preuzimanje na principu „od slučaja do slučaja“, kako bi se osigurala da ne dođe do gubtika ključnih tehnologija, izjavio je za agenciju “Rojters” izvor iz vlade u Berlinu.

– Aktivnost kineskih investitora se povećala i mi intenzivno pratimo razvoj tih kretanja. Podržavamo ulaganja u Nemačku, ali moramo da budemo sigurni da ne dođe do odliva tehnologije – rekao je ovaj neimenovani izvor britanskoj agenciji.

U Nemačkoj je sve više kineskih preduzeća zainteresovano za preuzimanje ključnih industrijskih tehnologija.

Rojtersov izvor dodaje da je prošle nedelje kineska kompanija za proizvodnju aparata za domaćinstvo “Midea Grupa” ponudila 5 milijardi dolara za nemačkog rivala “Kuku”, dok je u prošli ponedeljak kineski investicioni fond “Fudžijan Grand Čip” postigao dogovor o kupovini nemačkog proizvođača poluprovodnika “Aikstrona” za 670 milona eura.

Prema izveštaju “Menadžer Magazina”, “Kem Čajna” se takođe „okomila“ na proizvođača karbonskih proizvoda, kompaniju “SGL Carbon” iz Visbadena, prenosi britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

2 Komentara
  1. da, kinezi mudro rade, ukapirali da su nove tehnologije znacajne. Ja ne znam kako se Nemci a i druge drzave mogu zastititi, ovde je sve legalno ako neko kupi neku firmu, moze da radi sta hoce. Otvorenost trzista na kome su insistirali sada radi protiv njih

Оставите одговор