U avgustu nađeno 145 neregistrovanih firmi

made-in-germany-rs-radnik-gradjevina

Inspekcija rada je od 30. jula, od kada je započela intezivnu potragu za neregistrovanim privrednim subjektima u Srbiji, otkrila 145 takvih firmi sa ukupno 428 neprijavljenih radnika.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je saopštilo da su inspektori doneli 145 rešenja kojima su, uz zabranu daljeg obavljanje delatnosti ili aktivnosti do ispunjenja propisanih uslova, naložili neregistrovanim subjektima da odmah pokrenu propisani postupak za upis u privredni registar. Kako se navodi, najviše neregistrovanih preduzeća bavi se trgovinom, ugostiteljstvom, popravkom i održavanjem motornih vozila, preradom i obradom drveta, zanatskim uslugama i izvođenjem građevinskih radova.

Inspekcija rada nastavlja da kontroliše izvršenje donetih rešenja, a ukoliko se utvrdi da neregistrovani subjekt nije postupio po nalogu, već da je nastavio sa nelegalnim poslom, protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak. Pored intenzivnih kontrola, Inspekcija rada je pripremila i promotivne flajere kojima apeluje na vlasnike neregistrovanih firmi da nastave sa poslovanjem u skladu sa zakonom, prenosi agencija „Tanjug“.

„Inspektorat za rad će i ubuduće preduzimati mere, u okviru svoje nadležnosti, da se svi koji nelegalno posluju registruju i tako stave u ravnopravan položaj sa drugim registrovanim privrednim subjektima“, najavljuje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор