Na frankfurtskom Sajmu knjiga 7.000 izdavača

made-in-germany-rs-sajam-knjiga-frankfurt

Juče je za stručnu književnu javnost u Frankfurtu na Majni otvoren 67. Međunarodni sajam knjiga, koji predstavlja najveću sajamsku manifestaciju posvećenu knjizi u svetu. Sajam će tek za vikend biti otvoren za široku javnost, a trajaće do 18. oktobra.

Iran je bojkotovao ovogodišnji sajam knjiga u Frankfurtu, jer je na otvaranju gostovao Salman Ruždi, britanski pisac indijskog porijekla, čiju su glavu iranske verske vođe ucienile još 1988. godine zbog knjige “Satanski stihovi”, u kojoj se, kako tvrde, vređa islam. Međutim, Indonezija je istovremeno zemlja partner frankfurtskog sajma, inače zemlja sa najvećom muslimanskom populacijom na svetu. Ovu kontraverznu situaciju najbolje odslikava sam slogan “Frankfurt otvoreno” pod kojim se Sajam knjiga održava.

– Sloboda reči je univerzalno pravo čovečanstva. Bez ovog prava svako drugo pravo osuđeno je na propast – poručio je Ruždi na otvaranju sajma i upozorio da nasilje protiv pisaca i pogrešno postavljena politička korektnost, predstavljaju nove opasnosti za slobodu govora na Zapadu. On je tom prilikom kritikovao ograničenja slobode izražavanja na univerzitetima, navodeći skorašnje primjere u Britaniji i SAD.

Direktor sajma Jurgen Bus je izrazio žaljenje što je Iran otkazao svoj nastup na ovogodišnjoj smotri knjiga. Pri tom je opravdao poziv Salmana Ruždija rekavši da se “o slobodi reči ne pregovara”, prenosi agencija “Frans pres”.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga u Frankfurtu učestvuje oko 7.300 izlagača iz preko 100 zemalja sveta, a očekuje se dolazak oko 300.000 posetilaca. Sajmu će prisustvovati i oko 70 pisaca iz Indonezije, dok će puna tri dana trajati diskusija sa 20 pisaca iz celog sveta na teme: barijera, granica i borba protiv ekstremizma. Cilj ove diskusije, koja se organizuje drugu godinu za redom jeste da se prikupe ideje kako bi se uticalo na političko mišljenje. Uz Rušdija se očekuje učešće brojnih međunarodno poznatih autora, poput Kena Foleta, Izabele Aljende, Jusila Aldera Olsena, a u sajamskim diskusijama učestvovaće i predstavnici onlajn prodavnice “Amazon”.

Nemačka, u koju se svakodnevno sliva na hiljade migranata iz Azije i Afrike, podeliće izbeglicama beslatne ulaznice i organizovati posete sajmu, a tema diskusija biće i pitanje prisustva kulturnih sadržaja u izbegličkim kampovima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор