Nemačka pozvala Kosovo da prekine „trgovinski rat“

Nemačka vlada je danas pozvala Kosovo da okonča „trgovinski rat“ sa Srbijom, ukazujući na zabrinutost Evrope zbog „tenzija na Balkanu, koje predstavljaju pretnju dugim naporima na putu pomirenja“.

– Nemamo nimalo razumevanja za odluku Kosova da uvede stoprocentne takse na uvoz robe iz Srbije – rekao je Steffen Seibert, portparol kancelarke Angele Merkel, novinarima juče u Berlinu i dodao da bi Nemačka takođe pozdravila odluku da Srbija ne sputava Kosovo u priključenju Interpolu, prenosi agencija Bloomberg.

Vlada Angele Merkel već godinama pomaže vladama Kosova i Srbije u traganju za rešenjem spora. Merkelova je, što se tiče teritorijalnog pitanja, fokusirana na rizik od mogućih konflikta ukoliko bi došlo do promena granice.

– Kancelarka naglasila da je „teritorijalni integritet svih zemalja Zapadnog Balkana izuzetno važan“. Ipak, Nemačka bi podržala obostranu prihvatljivu normalizaciju odnosa ako je „trajna“. Nadamo se da će se obe strane brzo vratiti dijalogu i pozivamo sve strane da izbegnu eskalaciju tenzija – rekao je Seibert.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор